dijous, 12 de gener de 2017

De contes quàntics i gats pertorbadors

Malsons de gat no és un llibre sobre gats, deixeu-nos-ho dir d’entrada, però sí que hi apareixen malsons o, com a mínim, històries que podrien ser considerades com a tals. Parlem d’un llibre atípic al que estaria acostumat el lector en català estàndard, ja que el que Sergi G. Oset, Patrícia Muñiz i Igor Kutuzov ens ofereixen és un conjunt de relats breus de temàtica fantàstica escrits a dues, quatre i sis mans on hi predomina l’element de la possibilitat: presents alternatius i futurs possibles, alguns terrorífics, d’altres plenament inserits en la ciència-ficció, i un altre grapat de temàtiques o arguments veritablement estrafolaris però no per això menys estimulants ni entretenidors. I també tot això alhora.

 

El llibre no vol ser un conjunt o unitari o monotemàtic, ja que cada relat és un organisme independent que conta la seva pròpia història, traça uns arguments únics i s’insereix en diversos gèneres literaris sense que això faci minvar el nostre interès i gaudi al llarg de la lectura. Per això a Malsons de gat podem passar d’un relat futurista ambientat en una Barcelona caòtica, postapocalíptica i dominada per grans corporacions —amb una estètica molt Blade Runner i que sembla inspirada en Barcelona 2080 i altres contes improbables, de Víctor Mora, per cert— a un senzill conte sobre un gat que se les ha de veure amb un humà que el vol pelar; i això passant per una història de rerefons culinari-gastronòmic que a mesura que avança la lectura es va fent més i més  interessant i acaba amb un final… bé, vosaltres mateixos.

Hi trobareu la sacerdotessa de la Sal, una responsable d’un imperi corporatiu que amb una consola duu a terme els seus jocs de guerra, mandonguilles de recepta si més no atípica, nens amb síndrome de Tourette embolicats en afers demoníacs, una ciutat de l’eterna joventut… Però també hi ha lloc per als gats, com no podria ser d’altra manera: gats domèstics i acomodats que malgrat tot han de lluitar per la seva vida, gats de carrer que viuen el dia a dia i somnien grandeses, gats pertorbadors que guien els somnis dels seus amos.
Alguns dels relats són d’aquells que et posen la mel als llavis i després… pam! final abrupte i te l’acabes d’imaginar tu mateix. D’altres, en canvi, són clarament concloents, però et deixen un no-se-què que et força a tornar enrere i rellegir perquè no estàs segur del tot que si has entès bé què t’han contat i si hi ha possibilitats d’interpretar el text de maneres diferents.Potser, al capdavall, sí que tingui sentit la referència felina del títol. I és que es podria —i a nosaltres ens encanta— qualificar Malsons de gat de llibre de relats quàntics, on res és el que sembla perquè com passa amb el gat d’Schrödinger aquest és viu i mort alhora, i un no pot treure l’entrellat de tot plegat fins que obre la caixa… i veu que el gat no hi és. O que el gat abans era negre i ara és blau. O que en comptes d’un gat ara hi ha una torradora per a fer biquinis. O que la caixa és un finestra que dóna a un univers paraŀlel i ha succionat el pobre animaló vés a saber on… Possibilitats sempre obertes que conviden a passar una bona estona amb relats imaginatius i sorprenents; no us els perdeu! 
per Sergi G. Oset, Patrícia Muñiz i Igor Kutuzov
Editorial Hermenaute, 2016

_____
Si voleu saber més dels tres autors aquí teniu alguns enllaços:

Sergi G. Oset: blog i twitter
Patrícia Muñiz: web i twitter
Igor Kutuzov: blog i twitter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada